Träna hjärna – fem smarta tips

Hur vi mår och hur tillfreds vi är med tillvaron beror inte enbart på yttre faktorer, mycket kan du själv påverka. Vår hälsoutvecklare Madeleine Stjernqvist delar med sig av fem tips på hur du mentalt kan träna din hjärna till ett bättre välmående.

 

5 tips att träna din hjärna

1. ÅTERHÄMTNING-PAUS
Hur har du det med din återhämtning? Det är bristen på återhämtning och paus som många gånger är det farliga. Planera in din återhämtning i vardagen, på helgen och på semestern. Fundera också på vad återhämtning är för just dig.

 

2. PLANERA IN SAKER DU MÅR BRA AV
Det är lätt att skriva ner saker du måste göra. Kom ihåg att också planera och skriva in i almanackan saker som du vill göra. Massage, en ledig dag, rörelse- vad mår du bra av? Planera gärna långt i förväg då det ännu är tomt i kalender. Då har du också något att se fram emot.

 

3. VARA HÄR OCH NU ÖKAR DIN TACKSAMHET
Träna dig i att oftare och oftare rikta uppmärksamheten till det som pågår i livet här och nu. Detta kallas medveten närvaro eller mindfulness. Ett enkelt sätt att återvända till nuet är att ta kontakt med ditt andetag. Ta några medvetna andetag och se vad du upptäcker. Ett tips är att ta hjälp av den kostnadsfria tjänsten stresscoachen.se.

 

4. KOPPLA FRÅN – KOPPLA AV
I dagens samhälle med höga krav på ständig nåbarhet är det lätt att bli stressad. Behöver du göra någon förändring? Vad skulle det innebära för dig att ibland stänga av mobilen, att inte alltid vara kontaktbar via mejl, sms och så vidare? Notera under en eller ett par dagar vad du har för rutiner kring detta och på vilket sätt en förändring skulle hjälpa dig att må bättre.

 

5. BERÖM DIG SJÄLV
Sist men inte minst. Säg till dig själv när du gjort något bra – våga vara nöjd!

 

Madeleines boktips

Ju mer påläst och intresserad du är av din hälsa, desto mer aktiva val gör du.  Här är tre böcker som hjälper dig på vägen.

Hur du motiverar dig själv när allt suger – Thomas Nilsson

Hälsa på recept – träna smartare, må bättre, lev längre – Anders Hansen, Carl Johan Sundberg

Dags att må bra – bestäm dig för att skapa ett bättre liv – Mats och Susanne Billmark

Translate »