inspiration

rörelse gör dig glad

Det är bra för både kropp och själ att röra på sig. Vid fysisk aktivitet frigörs endorfiner, som också kallas glädjehormon, och gör att du kan uppleva en nästan euforisk känsla. Vår personliga tränare Peter Andersson har jobbat med hälsa i över 30 år och delar med sig av erfarenheter och tips om hur du kan få in mer rörelse i vardagen.

Varför mår vi bra av att röra på oss?

Vi är skapta för att röra på oss. Du blir piggare och starkare. Hormoner frisätts i kroppen som gör att vi mår bra. Belöningssystemen kickar igång och vi ökar cirkulationen i hela kroppen. Ökar du konditionen bara några procent minskar du risken för att råka ut för ohälsa.

När vi rör på oss blir vi också mindre stressade – vad beror det på?

För att kunna hantera stresspåslag är det bra att röra på sig för att sänka nivåerna av adrenalin och andra stressnivåer i kroppen. Stress i sig är inte farligt, det är hur du hanterar stress som är det viktiga.

Hur ofta ska man röra på sig för att få hälsoeffekt?

Varje dag. Regelbundenhet är viktigare än hur mycket eller hur länge du rör på dig. Minst 7000 steg om dagen är det som idag rekommenderas för att få positiva hälsoeffekter – men 5-10 minuters promenad för en otränad person kan göra stor skillnad. Sätt ambitionsnivån efter där du är idag. Tips på vardagsmotion kan vara lunchpromenader, ta cykel istället för bil, trädgårdsarbete… Kan du hitta saker i din vardag? All rörelse är bra rörelse.

All rörelse är bra rörelse.

Stillasittandet ökar – har du tips för alla som jobbar hemifrån?

Stillasittande ökar i samhället och innebär en ökad risk för ohälsa. När du jobbar hemifrån kan det vara svårare att hitta de naturliga pauserna du har på din vanliga arbetsplats där går du till kopiatorn för att hämta ett papper, till fikarummet och så vidare. Försök att hitta nya rutiner hemma. Ett tips är att sätta en larmfunktion på din mobiltelefon som påminner dig om att exempelvis resa dig upp eller gå och ta ett glas vatten. Att stå upp 5 minuter varje timme gör stor skillnad.

Ett sista tips om man har svårt att få till rörelsen i vardagen?

Värdera vad som är viktigt för dig – om du känner att du inte hinner kan du prioritera din dag annorlunda? Ge inte upp. Alla känner inte av de positiva effekterna med en gång – håll ut och tänk på att det är långsiktigt arbete för att du ska må bra.