inspiration

därför ska du ta en promenad idag

Att promenera är ett av de enklaste och mest effektiva sätten att förbättra din hälsa. Det kräver inte någon speciell utrustning, det är gratis och det kan göras var som helst, när som helst. Det kan dessutom vara både avkopplande och socialt.

Så hur mycket ska du promenera för att få hälsomässiga fördelar?
Enligt Folkhälsomyndigheten bör vuxna sträva efter minst 150 minuter måttlig fysisk aktivitet per vecka, vilket kan delas upp i kortare pass. Detta kan exempelvis vara 22 minuters promenader om dagen.


Det är dock viktigt att poängtera det kan variera beroende på personens ålder, hälsotillstånd och övriga livsstilsfaktorer. Det viktigaste är att röra på sig regelbundet och hitta en nivå som passar dig.

3 fördelar med att gå promenader regelbundet

1

enkelt och effektivt

Promenader är för många en av de enklaste och mest tillgängliga formerna av motion. Det är inte bara ett bra sätt att hålla sig fysiskt aktiv, utan det kan också ha positiva effekter på din mentala hälsa. Enligt studier kan regelbunden promenad bidra till att minska stressnivåerna och förbättra humöret.

2

påverkar hälsan positivt

Även korta promenader påverka din hälsa positivt. Genom att gå 30 minuter om dagen kan du minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, stroke, typ 2-diabetes och flera andra sjukdomar. Promenader kan också hjälpa till att stärka ditt immunsystem och förbättra din sömnkvalitet.

3

passar de flesta

Det bästa med promenader är att det passar de flesta. Det är en lågintensiv aktivitet som är skonsam för kroppen, och du kan anpassa promenadtempot efter din egen förmåga. Det betyder att oavsett din ålder, hälsotillstånd eller tidigare träningsvana kan du komma igång med promenader.

Källa: Peter Andersson, personlig tränare Arena Älvhögsborg

promenad toppar listan

Visste du att promenad ofta toppar listan över den mest populära formen av fysisk aktivitet i Sverige?


Enligt en rapport från SCB (Statistiska centralbyrån) som publicerades 2020 visade det sig att promenader var den mest populära träningsformen bland personer i åldern 16-84 år i Sverige.


Av befolkningen 16–84 år var det 2021 67 procent som uppgav att de uppnår minst 150 minuters pulshöjande aktivitet under en vanlig vecka (Folkhälsomyndigheten)

Källa: Folkhälsomyndigheten och SCB