Långvarigt stillasittande ökar risken för hälsoproblem, även om du tränar flera gånger i veckan. Det är viktigt att öka vardagsrörelsen om du sitter mycket och att ta flera korta rörelsepauser under dagen.
Trots att Sverige är ett av de länderna i Europa där vi motionerar mest, ligger vi också i toppen när det gäller stillasittande. Forskning visar att stillasittande är en stor riskfaktor för hälsan. Att träna regelbundet är otroligt viktigt för vår hälsa, men det räcker inte bara att träna en timme om dagen och sedan sitta stilla resten av tiden.
För dig som vill komma i gång med mer rörelse i vardagen kan det vara bra att börja med små steg och öka gradvis. Kom ihåg – all rörelse räknas. I den här artikeln ger vi dig fem enkla tips på hur du kan bryta ditt stillasittande.
1
Ställ dig upp och sträck på dig 5 gånger varje timma. Gå gärna och hämta något att dricka som kaffe eller vatten. Har du ett höj- och sänkbart skrivbord – använd det.
2
Rekommenderat antal steg för en vuxen är cirka 7000 steg om dagen. Det är dock viktigt att poängtera att det inte finns något magiskt antal steg som passar alla, utan det kan variera beroende på din ålder, hälsotillstånd och övriga livsstilsfaktorer. Det viktigaste är att röra på sig regelbundet och hitta en aktivitetsnivå som fungerar dig.
3
För att påminna dig om att röra på dig regelbundet kan det vara bra att sätta upp dagliga "stå upp"-påminnelser i kalendern i din telefon eller dator. Påminnelserna kan hjälpa dig att hålla dig motiverad och aktiv under dagen.
4
Att ta en kort promenad på lunchen är ett annat sätt att bryta stillasittandet och öka rörelsen under dagen. Det ger dig en chans att sträcka på benen och friska upp hjärnan, samtidigt som det kan minska stressen och öka produktiviteten när du kommer tillbaka till arbetet.
5
Sist men inte minst, var noga med att röra på dig utanför arbetstiden. Ta trapporna istället för hissen, gå av en hållplats tidigare eller planera en aktivitet efter jobbet som involverar rörelse. Det är viktigt att hitta något som fungerar för dig och att göra det till en del av din dagliga rutin.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Peter Andersson, PT, Arena Älvhögsborg
Källa: Folkhälsomyndigheten