De flesta med artros behöver inte opereras utan blir bättre med rätt typ av träning.
Källor: Svenska Artosregistret. 1177.
Artros är en ledsjukdom som påverkar miljontals människor i världen. I Sverige beräknas 1 miljon leva med artros. Det många kanske inte känner till är att artros kan behandlas effektivt med fysisk aktivitet.
För många kan idén om träning tyckas skrämmande när lederna är drabbade av smärta och stelhet. Men forskning visar att väl anpassad träning faktiskt kan vara ett kraftfullt verktyg för att minska smärta, öka rörligheten och förbättra funktionen hos de drabbade lederna.
-Vid smärta är det lätt att bli rädd och avstå från rörelse, men att vara aktiv spelar en central roll i att lindra artrossmärtor och förbättra ledernas funktion, säger Christian Jönsson, sjukgymnast på Arena Älvhögsborg och utbildad inom artros och fysisk aktivitet.
Att vara fortsatt aktiv, anpassa sina aktiviteter till ens förmåga och undvika stillasittande är därför av yttersta vikt för att hantera artrosen på ett effektivt sätt.
På denna sida får du kunskap om sambandet mellan artros och träning.
De flesta med artros behöver inte opereras utan blir bättre med rätt typ av träning.
Källor: Svenska Artosregistret. 1177.
Artros är en ledsjukdom som drabbar ledbrosket men som även påverkar andra delar av leden som ledband, ledkapsel, muskler och ben.
Artros är mer vanligt än högt blodtryck och diabetes. Minst en miljon svenskar har artros. De vanligaste lederna som drabbas är knän, höfter och leder i händerna.
De flesta med artros behöver inte opereras utan blir bättre med rätt typ av träning. Cirka en av tio behöver operation.
En sjukgymnast/fysioterapeut eller en arbetsterapeut (för handbesvär) gör en undersökning och ihop med dina beskrivna symtom kan diagnosen sättas. Ofta är en röntgen i tidigt skede onödig då tidiga artrossymtom inte syns på röntgen.
En led med artros skadas inte mer av hård träning. Dock kan det ibland göra ont efter träning och då kan du behöva hjälp med att anpassa träningen och att hitta rätt övningar så att du kan fortsätta med den träning som du tycker om. Smärta i samband med träning skadar inte en led med artros.
När en sjukgymnast och en personlig tränare samarbetar bildar de ett starkt team för att förbättra träningen för personer som har artros.
Sjukgymnasten tittar på vad du behöver och vad som är svårt för dig, medan tränaren använder sin kunskap för att göra övningarna säkra och anpassade för dig.
Genom att kombinera medicinsk kunskap med träningstekniker skapas en balanserad plan för att förbättra rörlighet, bygga styrka och minska smärta.
På bilden personlig tränare Eva Jonasson och sjukgymnast Christian Jönsson som jobbar tillsammans på Arena Älvhögsborg.
Anne Lidén hanterar sin artros genom träning och har funnit ny styrka i vardagen. Hennes resa är ett inspirerande exempel på hur träning kan förbättra livet för personer med artros.
Hur började dina besvär?
-Besvären började när jag gick i pension och bröt armen under pandemin. Ökad stillasittande ledde till smärta i benen och höfterna, vilket gjorde det svårt att gå i trappor trots att jag tidigare var aktiv med tungt fysiskt arbete och regelbunden träning
Vad fick du för hjälp av Arena Älvhögsborg?
– Genom Eva, PT på Arena Älvhögsborg, fick jag kontakt med sjukgymnast Christian på Arena Rehab. Han skräddarsydde ett effektivt hemträningsprogram för rörlighet och balans, vilket snabbt förbättrade min situation. Efter att ha gått igenom Artrosskolan och haft återbesök hos Christian, kunde jag återgå till träning med Eva, baserat på deras gemensamma rekommendationer.
Vad ser du för effekt av träningen?
– Jag känner att jag kan leva igen. Jag kan gå ut med min hund, träna som vanligt och allting i vardagen fungerar utan problem.
Har du några besvär idag?
– Nej, egentligen inte. Men under några av mina övningar kan jag känna att det ömmar men jag vet ju att det inte är farligt.
Vad är dina bästa tips för andra med artros?
-Ta hjälp av proffs! Jag är otroligt tacksam över att jag mår så pass bra att vardagen fungerar utan besvär. Jag hoppas att fler inser att det finns hjälp att få.
Jag är otroligt tacksam över att jag mår så pass bra att vardagen fungerar utan besvär. Jag hoppas att fler inser att det finns hjälp att få.
Anne Lidén